11/01/2020
Juustu kõige eksootilisemad sordid
Juustu kõige eksootilisemad sordid

Juustu kõige eksootilisemad sordid

Juustu kõige eksootilisemad sordid

Juustu kõige eksootilisemad sordid

 

 

Maailmas on tohutul hulgal juustu liike, kuid sellegipoolest üllatavad tootjad selle toote asjatundjaid kummaliste ja ebatavaliste sortidega. Mõnega neist, mida tegelikult on juustu keeruline nimetada, tutvume selles artiklis.

 

1. “Clawson Stilton Gold” – kullast valmistatud juust.

 

See on toiduaine, milles kasutatakse nn söödavat kulda. Clawson Stilton Gold juustu müüakse umbes 92 dollarit 100 grammi juustu kohta ehk 912 dollarit kilogrammi kohta, mis on 67 korda kallim kui tavalise Stiltoni juustu puhul. Clawson Stilton Gold on Ühendkuningriigi kalleim juust. Clawson väidab, et see eliit inglise juust on tõepoolest segatud kuldhelveste ja kuldlikööriga. Ettevõtte esindajad kiitlevad, et nende klientideks on araabia šeihid ja kuulsad popstaarid, kes selle delikatessi pidudeks ette tellivad.

 

2. „Pule” on kõige kallim juust maailmas.

 

Pule juustu peetakse maailmas kõige kallimaks. Nael seda juustu maksab 1700 dollarit. Ja ta on kallis, sest selle delikatessi kilogrammi valmistamiseks on vaja 25 liitrit piima ja mitte lehma, vaid eesli. Ja eesel peab olema haruldane vana Balkani tõug. Ja need loomad annavad üsna palju piima, palju vähem kui lehm ja isegi kits. Eesli piim on tervisele väga hea – see tegur mõjutab ka toote hinda. Selle maksumus ulatub 45 dollarini liitri kohta. Seda juustu valmistatakse ökoloogiliselt puhtas kohas, Serbia pealinna lähedal aselite farmis asuvas reservis. Tööstuslikus plaanis seda juustu ei toodeta, nii et isegi kui olete nõus maksma palju rohkem kui tuhat dollarit kilogrammi kohta, ei saa te seda ikkagi läheduses asuvas hüpermarketis osta.

 

3. “Epoisses” – kõige lõhnavam juust.

 

Selle juustu tootmise ajalugu algas XVI sajandil. Retsepti saladus kandus munkadelt talunikele ja talupoegadele, kes tegelesid toote kvaliteedi parandamisega. Korraks meeldis see sort Napoleonile väga. Juust ühendab endas õrna kreemja maitse ja terava ebameeldiva lõhna. Lõhn on nii ebameeldiv, et Prantsuse võimud keelasid sellise juustu veo ühistranspordis. Juustu valmistamisel järgitakse rangelt paljusid nõudeid: ainult kolme tõugu lehma piima kasutamiseks tuleks neid lehmi leida ja süüa ainult kindlatel karjamaadel. Pärast valmistamist leotatakse juust konjaki sisse.

 

4. “Casu marzu” – vastsetega juust.

 

See sort on üks kallimaid maailmas. Nad teevad seda delikatessi ainult Sardiinias. Selle delikatessi nime sõnasõnaline tõlge kõlab nagu “mädanenud juust”, “ussjuust” või vastsetega juust, ükskõik kui tõlge kõlab, pole see ikkagi isuäratav nimi. Juust sisaldab juustu kärbsevastseid. Niisiis, selle kohutavalt maitsva juustu saamiseks võetakse aluseks kuulus “pecorino sardo”, seejärel pannakse see vabasse õhku, kuhu kogunevad kärbsed, et osaleda maailma kõige ebatavalisema juustu tootmises. Hiljem kooruvad vastsed kärbeste munetud munadest; nad söövad toodet seestpoolt ja jätavad sinna oma elutähtsa toimega tooted. Juust hakkab mädanema ja vastsed tunnevad end suurepäraselt. Seetõttu, kui te ikkagi julgete seda kohutavat nami proovida, soovitame juustu oma kätega katta, sest kuni 8 mm suuruseks jõudnud vastsed hüppavad ka kuni viisteist sentimeetrit ja parem on silmi kaitsta spetsiaalsete klaasidega. See juust on suurepärane eelroog Sardiinia punase veini jaoks. Kuid nüüd on Euroopa Liit keelanud juustu müügi.

 

5. Milbenkäse – puugi väljaheidete juust.

 

See hämmastav juust on pärit Saksamaalt. Selle ettevalmistamise tehnoloogial on mitmeid funktsioone. See on väga huvitav – kes leiutas selle retsepti ja kuidas. Selle originaalse juustu valmistamisel on kasutatud tolmulesta ja nende väljaheiteid. Need väikesed putukad, sattudes kohupiima, muudavad selle järk-järgult delikatessiks, väljutades väljaheiteid. Juustu valmimiseks pannakse see kliidega karpidesse, mis on vajalikud putukate juustutootjatele. Kuuga muutub see kollakaks, teises kolmes – pruunikaspunaseks ja aasta pärast muutub see täiesti tumedaks tükiks. Juustu valmisoleku kõiki kolme etappi peetakse söödavaks, kuid paljud gurmaanid jumaldavad viimast etappi, mil juust on üsna mõru ja ainulaadse maitsega. Juustul on ravivad omadused. Ja veel, lestad “elavad” juustu sisse ja võivad teie kõhtu sattuda.

 

6. Halloumi – juust, mis ei sula.

 

Küproslased aga armastavad seda konkreetset juustu. See on valmistatud lehma- ja kitsepiima segust. Halloumi on soolase maitsega ja seda saab grillida. See praktiliselt ei sula ja Küprosel on ilma sellise juustuta võimatu leida ühte grillimenüüd. Halloumi sobib hästi õlle ja … arbuusiga. Maitse ja säilivusaja pikendamiseks lisatakse juustule piparmünt. Juustu tootmiskulude vähendamiseks tööstuslikus plaanis vähendatakse kitsepiima kogust, seetõttu kannatavad maitsed ja juustu käitumine praadimisel.

 

7. Vieux Lille – kõige muljetavaldavama maitsega juust.

 

Kõige sööbedam juust planeedil. Sellel on väga soolane maitse ja väga terav lõhn. Kui olete väga leebe, siis pole see teie hommikusöögi võimalus. Selle lõhn on nii tugev, et gaasimaski inimene on juustu ametlik embleem. Sordil on alternatiivne nimi “Puant Macere”, mis tõlkes tähendab “haisev marinaad”.

 

Niisiis, tutvustasime teile kõige ebatavalisemaid juustu sorte kogu maailmast. Sellest hoolimata on eksootika austajaid palju, nii et isegi kõige veidramad tooted leiavad oma tarbijad.

 

Juustu kõige eksootilisemad sordidBrie ajalugu ja geograafia Juustu kõige eksootilisemad sordidMida juustu süüa? 10 täiuslikku duetti Juustu kõige eksootilisemad sordidVÄIKE SPIKKER JUUSTUSÕBRALE Juustu kõige eksootilisemad sordidHuvitavad faktid juustu ajaloost Juustu kõige eksootilisemad sordidJuustu kõige eksootilisemad sordid Juustu kõige eksootilisemad sordid"Nemoloko" - "Mitte piim"? Siis mida?.. Juustu kõige eksootilisemad sordidTäiuslik juustuplaat. Koostamise reeglid

Maailmas on tohutul hulgal juustu liike, kuid sellegipoolest üllatavad tootjad selle toote asjatundjaid kummaliste ja ebatavaliste sortidega. Mõnega neist, mida tegelikult on juustu keeruline nimetada, tutvume selles artiklis.

 

1. “Clawson Stilton Gold” – kullast valmistatud juust.

 

See on toiduaine, milles kasutatakse nn söödavat kulda. Clawson Stilton Gold juustu müüakse umbes 92 dollarit 100 grammi juustu kohta ehk 912 dollarit kilogrammi kohta, mis on 67 korda kallim kui tavalise Stiltoni juustu puhul. Clawson Stilton Gold on Ühendkuningriigi kalleim juust. Clawson väidab, et see eliit inglise juust on tõepoolest segatud kuldhelveste ja kuldlikööriga. Ettevõtte esindajad kiitlevad, et nende klientideks on araabia šeihid ja kuulsad popstaarid, kes selle delikatessi pidudeks ette tellivad.

 

2. „Pule” on kõige kallim juust maailmas.

 

Pule juustu peetakse maailmas kõige kallimaks. Nael seda juustu maksab 1700 dollarit. Ja ta on kallis, sest selle delikatessi kilogrammi valmistamiseks on vaja 25 liitrit piima ja mitte lehma, vaid eesli. Ja eesel peab olema haruldane vana Balkani tõug. Ja need loomad annavad üsna palju piima, palju vähem kui lehm ja isegi kits. Eesli piim on tervisele väga hea – see tegur mõjutab ka toote hinda. Selle maksumus ulatub 45 dollarini liitri kohta. Seda juustu valmistatakse ökoloogiliselt puhtas kohas, Serbia pealinna lähedal aselite farmis asuvas reservis. Tööstuslikus plaanis seda juustu ei toodeta, nii et isegi kui olete nõus maksma palju rohkem kui tuhat dollarit kilogrammi kohta, ei saa te seda ikkagi läheduses asuvas hüpermarketis osta.

 

3. “Epoisses” – kõige lõhnavam juust.

 

Selle juustu tootmise ajalugu algas XVI sajandil. Retsepti saladus kandus munkadelt talunikele ja talupoegadele, kes tegelesid toote kvaliteedi parandamisega. Korraks meeldis see sort Napoleonile väga. Juust ühendab endas õrna kreemja maitse ja terava ebameeldiva lõhna. Lõhn on nii ebameeldiv, et Prantsuse võimud keelasid sellise juustu veo ühistranspordis. Juustu valmistamisel järgitakse rangelt paljusid nõudeid: ainult kolme tõugu lehma piima kasutamiseks tuleks neid lehmi leida ja süüa ainult kindlatel karjamaadel. Pärast valmistamist leotatakse juust konjaki sisse.

 

4. “Casu marzu” – vastsetega juust.

 

See sort on üks kallimaid maailmas. Nad teevad seda delikatessi ainult Sardiinias. Selle delikatessi nime sõnasõnaline tõlge kõlab nagu “mädanenud juust”, “ussjuust” või vastsetega juust, ükskõik kui tõlge kõlab, pole see ikkagi isuäratav nimi. Juust sisaldab juustu kärbsevastseid. Niisiis, selle kohutavalt maitsva juustu saamiseks võetakse aluseks kuulus “pecorino sardo”, seejärel pannakse see vabasse õhku, kuhu kogunevad kärbsed, et osaleda maailma kõige ebatavalisema juustu tootmises. Hiljem kooruvad vastsed kärbeste munetud munadest; nad söövad toodet seestpoolt ja jätavad sinna oma elutähtsa toimega tooted. Juust hakkab mädanema ja vastsed tunnevad end suurepäraselt. Seetõttu, kui te ikkagi julgete seda kohutavat nami proovida, soovitame juustu oma kätega katta, sest kuni 8 mm suuruseks jõudnud vastsed hüppavad ka kuni viisteist sentimeetrit ja parem on silmi kaitsta spetsiaalsete klaasidega. See juust on suurepärane eelroog Sardiinia punase veini jaoks. Kuid nüüd on Euroopa Liit keelanud juustu müügi.

 

5. Milbenkäse – puugi väljaheidete juust.

 

See hämmastav juust on pärit Saksamaalt. Selle ettevalmistamise tehnoloogial on mitmeid funktsioone. See on väga huvitav – kes leiutas selle retsepti ja kuidas. Selle originaalse juustu valmistamisel on kasutatud tolmulesta ja nende väljaheiteid. Need väikesed putukad, sattudes kohupiima, muudavad selle järk-järgult delikatessiks, väljutades väljaheiteid. Juustu valmimiseks pannakse see kliidega karpidesse, mis on vajalikud putukate juustutootjatele. Kuuga muutub see kollakaks, teises kolmes – pruunikaspunaseks ja aasta pärast muutub see täiesti tumedaks tükiks. Juustu valmisoleku kõiki kolme etappi peetakse söödavaks, kuid paljud gurmaanid jumaldavad viimast etappi, mil juust on üsna mõru ja ainulaadse maitsega. Juustul on ravivad omadused. Ja veel, lestad “elavad” juustu sisse ja võivad teie kõhtu sattuda.

 

6. Halloumi – juust, mis ei sula.

 

Küproslased aga armastavad seda konkreetset juustu. See on valmistatud lehma- ja kitsepiima segust. Halloumi on soolase maitsega ja seda saab grillida. See praktiliselt ei sula ja Küprosel on ilma sellise juustuta võimatu leida ühte grillimenüüd. Halloumi sobib hästi õlle ja … arbuusiga. Maitse ja säilivusaja pikendamiseks lisatakse juustule piparmünt. Juustu tootmiskulude vähendamiseks tööstuslikus plaanis vähendatakse kitsepiima kogust, seetõttu kannatavad maitsed ja juustu käitumine praadimisel.

 

7. Vieux Lille – kõige muljetavaldavama maitsega juust.

 

Kõige sööbedam juust planeedil. Sellel on väga soolane maitse ja väga terav lõhn. Kui olete väga leebe, siis pole see teie hommikusöögi võimalus. Selle lõhn on nii tugev, et gaasimaski inimene on juustu ametlik embleem. Sordil on alternatiivne nimi “Puant Macere”, mis tõlkes tähendab “haisev marinaad”.

 

Niisiis, tutvustasime teile kõige ebatavalisemaid juustu sorte kogu maailmast. Sellest hoolimata on eksootika austajaid palju, nii et isegi kõige veidramad tooted leiavad oma tarbijad.

 

Juustu kõige eksootilisemad sordidBrie ajalugu ja geograafia Juustu kõige eksootilisemad sordidMida juustu süüa? 10 täiuslikku duetti Juustu kõige eksootilisemad sordidVÄIKE SPIKKER JUUSTUSÕBRALE Juustu kõige eksootilisemad sordidHuvitavad faktid juustu ajaloost Juustu kõige eksootilisemad sordidJuustu kõige eksootilisemad sordid Juustu kõige eksootilisemad sordid"Nemoloko" - "Mitte piim"? Siis mida?.. Juustu kõige eksootilisemad sordidTäiuslik juustuplaat. Koostamise reeglid